LU Humanitāro zinātņu fakultātes Anglistikas, Eiropas valodu un biznesa BSP Angļu-skandināvu valodas apakšprogrammas studenti no š.g. 21. līdz 27. aprīlim ar mērķi paplašināt zināšanas par sev vēl neatklāto norvēģu kultūrā un pilnveidot studentu norvēģu valodas prasmes piedalījās Babes-Bolai Universitātes rīkotajā aizraujoši izzinošā norvēģu kultūras nedēļā Rumānijas pilsētā Kļuža-Napoka.

Norvēģu kultūras nedēļa Rumānijā bija programmas “Norvēģu kultūra un identitāte” daļa, kas tika īstenota Erasmus+ BIP (Blended Intensive Programme) ietvaros. Programmā kopā ar LU HZF Anglistikas, Eiropas valodu un biznesa BSP Angļu-skandināvu valodas apakšprogrammas 1. kursa studentiem un  Lietišķās valodniecības centra lektori Agnija Plataci piedalījās arī studenti un mācībspēki no Babes-Bolai Universitātes (Rumānija), Vīnes Universitātes (Austrija) un Sv. Klimenta Ohridska Sofijas Universitātes (Bulgārija).

Pojekta ietvaros norisinājās divas tiešsaites nodarbības un klātienes nodarbības Rumānijā aprīļa beigās.  

Studenti daudzveidīgās lekcijās iepazina valodas lietojumu norvēģu jauniešu seriālā “Skam”, uzzināja par mūsdienu norvēģu literatūras tendencēm, rakstnieka Knuta Hamsuna prototipu romānā “Bads”, dažādiem mūzikas virzieniem, kā arī paši veidoja īsas prezentācijas nodarbību laikā.

Studentiem bija arī iespēja iepazīt rumāņu kultūru, apmeklējot dažādus muzejus, piemēram, Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, Vēstures muzeju, Turdas pārsteidzošo sāls raktuvi un kopīgi izstaigāt pilsētas ievērojamākās vietas, pabūt universitātes aulā,  kā arī viesoties pie pasaulē vadošā infrastruktūras un enerģētikas uzņēmuma “Alstom” vadītājiem, kuru uzņēmumā nepieciešamas skandināvu valodas prasmes.

Mācību nedēļas noslēgumā HZF studenti uzstājās ar prezentāciju par mūsdienu norvēģu dizaina sasniegumiem. Par dalību projektā studenti ieguva sertifikātu un 2 KP.

Ko par nedēļu Kļuža-Napokā saka HZF Anglistikas, Eiropas valodu un biznesa BSP Angļu-skandināvu valodas apakšprogrammas 1. kursa studenti?

Anna Jansone: “Pavadīt nedēļu Rumānijā apmaiņas programmā bija neticami brīnišķīga pieredze! Es iepazinos ar citu kultūru, ieguvu jaunus draugus, iemācījos tik daudz ko jaunu un nostiprināju iepriekšējās zināšanas. Katra diena bija piepildīta ar aizraujošiem piedzīvojumiem un neaizmirstamām atmiņām. Man tika dota iespēja apskatīt skaistus apskates objektus, iepazīties ar citu valstu studentiem, izmēģināt gardus vietējos ēdienus un pat iemācīties dažas frāzes vietējā valodā. Kopumā tas bija dzīvi mainošs ceļojums, par kuru esmu pateicīga un atmiņas par to saglabāsies uz visiem laikiem!”

Estere Šervinska: “Erasmus BIP apmaiņa uz Rumāniju bija lieliska pieredze. Vizītes laikā satikām dažādus cilvēkus, papildinājām zināšanas lingvistikā, uzzinājām vairāk par norvēģu kultūru un identitāti. Apmaiņas studijās ieguvu arī valodas apguves padomus no citiem studentiem, kuru valodas līmenis bija augstāks, kā attīstīt savas norvēģu valodas prasmes. Kamēr tu pats tikai apgūsti valodu un esi vēl iesācēju līmenī, tas viss ir ļoti noderīgi.”

Laura Lakoviča-Lakovica: “Visu bērnību esmu pavadījusi vidē, kur jākomunicē ar dažāda vecuma cilvēkiem no citām valstīm, kas man deva līdzīgu pieredzi kā šajā apmaiņas braucienā. Apmaiņas programmā iepazinu daudz jauku un zinošu cilvēku, kas ar lielu interesi un entuziasmu mācījās norvēģu valodu – tas ļoti iedvesmoja. Lai arī citiem studentiem bija augstāks valodas līmenis, bija ārkārtīgi noderīgi būt tādā vidē, dzirdēt valodu un to praktizēt pašai daudz intensīvākā režīmā. Vienmēr esmu uzskatījusi, ka šāda veida programmās ir nepieciešams piedalīties, jo tā ir neaizstājama pieredze. Esmu ļoti priecīga, ka bija šāda iespēja un noteikti iesaku arī citiem izmēģināt!”

Dalīties